DIALEKTEN, 12 – 13 oktober

Dialekten är en humoristisk danscermoni byggd på lokala intervjuer och tolkningar av möten i Göteborg.  Dansaren Moa Westerlund undersöker dialektens olika signaturer, influenser och återkommande ljud och applicerar dialektala rytmer på kroppens musikalitet och undersöker hur hon identifierar sig med de utvunna kvalitéerna. 

Presenteras med Dansinitiativet. 

Boka biljetter

Stranded Pearls (GIBCA Extended Programme), 15 – 30 oktober

Stranded Pearls är samlingsnamnet för ett program av utställningar och aktiviteter i Gathenhielmska Huset. Gathenhielmska har sedan det byggdes i mitten av 1700-talet fyllts med historier från olika tider, berättade av olika röster. På samma sätt som havets musslor långsamt kapslar in ett sandkorn genom att addera lager av pärlemor runt det, är huset centralt i formandet av de berättelser som utspelar sig i dess rum. Stranded Pearls består av verk som inte bara lyfter de historier som lever kvar idag utan även adderar nya lager och ifrågasätter. Tillsammans utforskar de gränserna mellan verklighet och fiktion, dåtid och nutid, samt undersöker vilken version av historien som tillåts ta plats.

Samarbetsmönster, 16 – 17 oktober

Hur visualiserar vi mönster mellan oss?

Som en del av GIBCA Extended presenterar Lekkontoret och Gathenhielmska Huset en serie mönsterworkshops. Genom dessa workshops kommer vi att utforska hur en grupp människor kan använda mönster för att skapa en flagga tillsammans. Vi kommer att skapa flaggor av ett handfärgat gammalt segel.

Evenemanget är en insamling för Gathenhielmska Husets nya Lekstugan som kommer vara tillgänglig för alla! Vi tar gärna donationer.

Registrera

 

Teater Tofta: Aldrig Mozart, 18-23 oktober

Paula Levi är en berömd konsertviolinist som har uppträtt i alla stora konserthus sen hon var tretton år. Men hon har aldrig spelat Mozart. Under hela sin karriär har hon vägrat svara på varför, och i det närmaste förbjudit journalister att ställa den så kallade Mozart-frågan. Tills nu. Inför en konsert bjuder hon plötsligt in till pressmöte. Det ryktas om att hon kanske kommer att spela Mozart till slut, och det visar sig att hon bestämt sig för att berätta om det som hennes familj inte klarat av.

Aldrig Mozart tar oss genom barnets nyfikenhet inför föräldrarnas hemligheter till andra världskrigets fasor i Europa, där en grupp musiker överlevde genom att använda det enda vapen de hade – musiken.

Boka biljetter här

Författarsamtal, Martin Engberg, 28 oktober

Efter en sommarpaus återupptar vi vår författarsamtalsserie med ett samtal med Göteborgsbaserade författaren Martin Engberg.

Martin Engberg är född 1974, debuterade med novellsamlingen Tecknen runt huset 2006. Han har gått författarutbildningen vid Göteborgs universitet, Litterär gestaltning, och har varit chefredaktör för Ord & Bild. Hans senaste roman var den kritikerhyllade romanen Den röda pojken (2021).

Samtalet kommer att spelas in i Versaillerummet och laddas upp i video-, ljud- och textformat.

 

Open Studios, Kulturnatta, 29  oktober

Under Kulturnatta kommer vi att ha förlängda öppettider för våra GIBCA Extended utställningar (se info ovanför). Vi kommer också att ha Open Studios, där du kan träffa några av de konstnärer och kreativa utövare som arbetar på Gathenhielmska Huset.