Författarsamtalsserie

Om Projektet

Gathenhielmska Huset presenterar stolt en författarsamtalsserie, inspelad i Versaillesrummet. Under 2021 kommer vi att bjuda in några av våra favoriter författare till huset för att diskutera deras verk och skrivprocess. Varje samtal kommer att finnas tillgängligt via vår hemsida och på YouTube. Samtalen laddas upp i video-, ljud- och textformat.

 

 

Med stöd från:

Kapitel I: Marit Kapla

10.06.2021 ; i samtal med Emma Vendelek
Marit Kapla är född 1970, uppvuxen i Osebol och bosatt i Göteborg. Hon har varit konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival och redaktör för kulturtidskriften Ord & Bild. 2019 publicerade Kapla sin debutbok, Osebol som vann Augustpriset: Årets svenska skönlitterära bok.

 

Osebol är en berättelse om vår tid. En litterär sensation från världens mittpunkt. Osebol är en by vid Klarälven i norra Värmland. I boken möter läsaren så gott som alla byns vuxna invånare, intervjuade av Marit Kapla som själv är uppvuxen där. Osebol är en säregen läsupplevelse som saknar motsvarighet. Intervjuerna har kokats ned till lyriska vittnesmål som går rakt in i hjärtat. Boken blir till ett slags prisma som kastar nytt ljus på livet. Det är är färgsprakande, levande och lämnar ingen läsare oberörd.

 

Videon finns inte längre tillgänglig men en transcribering av samtalet kan läsas här

Kapitel II: Martin Engberg

i samtal med Emma Vendelek

Martin Engberg är född 1974, debuterade med novellsamlingen Tecknen runt huset 2006. Han har gått författarutbildningen vid Göteborgs universitet, Litterär gestaltning, och har varit chefredaktör för Ord & Bild. Hans senaste roman var den kritikerhyllade romanen Den röda pojken (2021).

Författarsamtalen i Versaillerummet kretsar naturligt kring plats, kontext och det rumsliga samt hur det påverkar våra berättelser. Den röda pojken (2021) är en bok där landsbygden är en central punkt som tydligt sätter ramarna för den berättelse som vecklar ut sig. I samtal med Emma berättar Martin mer om sina tankar kring hur landsbygden och dess kontext inte bara är platsen där berättelsen sker utan även berättelsen i sig, om texten som ett landskap och om landskapets förmåga att forma vilka berättelser som tar plats

 

Video

Kapitel III: Oskar Kroon

i samtal med Emma Vendelek
Oskar Kroon debuterade med barnboken Mitt fönster mot rymden 2018, en bok för åldern 6-9. I augusti 2019 utkom Oskar Kroons andra bok, Vänta på vind. En varm, poetisk och känslosam berättelse om Vinga som under en alldeles speciell sommar på morfars ö lämnar barndomen bakom sig. Boken tilldelades Augustpriset 2019 i kategorin Barn och ungdom. Överallt och Ingenstans följde 2020 och i år är Oskar Kroon aktuell med två nya böcker: Fakta om pappor och Kärleken är att jag vill att du finns.

 

Video

Kapitel IV: Kristina Sigunsdotter

i samtal med Emma Vendelek

 

Kristina Sigunsdotter skriver böcker för unga och vuxna, poesi, låttexter och dramatik. Tillsammans med Ester Eriksson belönades hon med Augustpriset 2020 – årets svenska barn- och ungdomsbok för Humlan Hanssons hemligheter.

 

Video

Kapitel V: Lisen Adbåge

i samtal med Emma Vendelek

Lisen Adbåge, född 1982, är bilderbokskonstnär och författare. Bosatt intill svartån den mycket lilla byn Linnefors i Boxholms kommun, Östergötland.

Lisen Adbåge debuterade 2000 och har sedan dess skrivit och illustrerat ett tiotal egna böcker bl.a. böckerna om Kurt och Kio samt duon Koko och Bosse, Livets ABC, Samtidigt som (belönad med Elsa Beskowplaketten 2018) och Dom som bestämmer. Tillsammans med Emma AdBåge (syster) har hon gett ut de två rim- och ramsböckerna Halsen rapar, hjärtat slår – rim för 0 – 100 år (belönad med Lennart Hellsingpriset 2017) och Folk – främlingar och vänner, nån du kanske känner.

Lisen Adbåge har även illustrerat böcker av t.ex. Per Nilsson, Grethe Rottböll, Sara Ohlsson, Ellen Karlsson, Ulf Nilsson m.fl.

Lisens senaste bok, Furan (2021), är en riktig rysare för barn och vuxna. En krypande, suggestiv och vacker bok om naturen och människorna i den. Boken blev nominerad för årets Augustpris.

Video