Om verksamheten

I april 2020 tog en ny förening över Gathenhielmska Huset med en vision om att skapa en plats för konstnärliga och kulturella aktiviteter.

En grundtanke med verksamheten i Gathenhielmska Huset är att skapa processer som uppmuntrar innovativa möten och samverkan mellan konstnärer, kulturutövare, lokalt näringsliv och besökare. Gathenhielmska Huset skall vara en sammanlänkande plats i området och scen för design, dans, opera, musik, teater, konst och litteratur, med mera.

På Gathenhielmska Huset idag driver vi en programverksamhet, samt en studioverksamhet.

A path, shrubs and the facade of a house

Meet the team

Isabel Lagos

Director

Isabel Lagos är en mångsidig professionell med arbetsroller som projektledare, regissör, VD och oberoende producent. Med en bakgrund i Storbritannien grundade hon och drev Sweet Venues i London tillsammans med Julian Caddy. Sweet etablerade snabbt ett namn för sig själv på Edinburgh Festival Fringe, världens största konstfestival. Sweet Venues uppmärksammades som en ledande spelplats och kuraterade över 700 produktioner under sin tid där.
Efter sin flytt till Sverige etablerade Isabel en treårig teater- och filmutbildning i Trollhättan. Hon spelade en avgörande roll i öppnandet av Teater Stormen för Folkuniversitetet och visade produktioner skapade av sina studenter. Hon etablerade Gothenburg Fringe Festival och har samarbetat med olika organisationer och konstnärer för att framförallt producera distinkta, platsspecifika och utomhusföreställningar.
Isabel har en imponerande meritlista och har producerat och regisserat fyra operor, inklusive en inkluderande produktion utformad för både hörande och döva publiker. Hon har även föreläst för staden, regionala institutioner och andra organisationer. Isabel har gjort betydande bidrag som återkommande föreläsare inom “Production in Culture,” som en del av programmet “Rijeka 2020 – European Capital of Culture programmet,” som undervisat över tusen individer.
Nyligen har hon projektlett det Creative Europe-projektet “Libertalia” tillsammans med sju europeiska partners och är verksamhetsledare för Gathenhielmska Huset, där hon tillsammans med sitt team etablerar ett innovativt kulturcentrum för musik, teater, kulturarv och konst.
Isabel Lagos är en passionerad och kreativ individ som trivs i konstnärliga aspekter av produktion och projekt och visar en djup engagemang för detta område.

Programverksamhet

På Gathenhielmska Huset erbjuder vi en varierat program av konserter, föreställningar, visningar, kurser och andra evenemang. Genom dessa aktiviteter skapar vi inte bara ett program för att tillgängliggöra huset och dess kulturhistoriska värde men också ett sammanhang för nutidens kulturaktörer.

Under de senaste månaderna har vi genomfört flera innovativa projekt, från en författarsamtalsserie med tre Augustprisvinnande författare till artist residency projekt. Vi har även drivit flera innovativa barnprojekt, bl.a barn-ledde visningar av huset och skattjakter, som ett sätt att göra Huset mer tillgänglig och för att skapa lekfulla interaktioner med kulturarv och historia.

Vi sätter platsen, artister och besökarna i centrum för Stigbergstorgets framtida utveckling. Dessa möten på en sådan unik plats inspirerar till att hitta och tro på nya former och möjligheter för olika typer av samarbeten, vilket gynnar samhället. Därför tror vi att Gathenhielmska Huset kommer att vara ett viktigt kulturellt nav i Göteborg, en plattform som kommer att belysa processer som bidrar till samhällsutveckling och lokal tillväxt.

Du kan läsa mer om vad som händer i huset, och hitta kommande evenemang, här.

Vill du arrangera ett event på Gathenhielmska Huset? Hör gärna av dig!

 

En inspirerande arbetsplats

En viktig del av vårt arbete i Gathenhielmska Huset är att erbjuda en plats för konstnärer och kreativa utövare. Vi erbjuder fasta ateljeplatser, samt möjligheter till flexibla avtal och bokning av rum.

Vi är måna om att skapa ett hållbart system för samverkan mellan olika aktörer. Vi tror att mångfalden gynnar både de som arbetar i huset och verksamheten i sin helhet. Olikheterna stärker en gemenskap där alla deltar utifrån sina förutsättningar. Vi erbjuder en inkluderande och inspirerande miljö där alla är inbjudna att skapa eller ta del av skapandet och öppnar en plats utan begränsningar för mötet mellan historia, människa och konst.

Idag är det tio aktörer som arbetar regelbundet i huset med allt från design till teater. Är du också intresserad av att skaffa en arbertsplats hos oss? Hör av dig till info@gathenhielmska.se

 

Vi som arbetar i Gathenhielmska Huset

Linn Bergbrant

Linn Bergbrant är frilansfotograf som är nischad mot reportagefotografi. Hon jobbar för en mängd olika tidningar och magasin. Återkommande ämnen är miljö, kultur, arbetsliv och samhällsfrågor. Porträtterar ofta kreatörer, företagare, forskare och odlare!

Lova Lakso

Lova är författare. När hon inte skriver arbetar hon terapeutiskt på Ungdomsmottagningen. Lova upplever att både terapeutiska samtal och skrivande innebär en narrativ process av utforskande och begripliggörande, vilket leder till utveckling.

Emiliano Sacripanti

Emiliano Sacripanti är en musiker, producent och lärare från Argentina/Italien baserad i Göteborg. Han driver “Fura Vocal Studio” i Gathenhielmska Huset. Målet med lektionerna är att genom erfarenhet förstå sambandet mellan ljud, andning, rörelser och hållning, med betoning på känslor, kroppsbeteendemönster och energi.

Maja Johansson Starander

Maja är utbildad textildesigner från Royal College of Art och arbetar som formgivare av mattor, inredning och objekt med ateljé i Gathenhielmska Huset.

Jo Harrington

Jo arbetar med organisationer och regeringar över hela Europa för att fördjupa demokratin. Han bygger på sin erfarenhet som design, lärare och social innovatör, för att stödja ledare att utveckla sin personliga kapacitet och deras system för att reagera väl på 2000-talets komplexa verklighet.