Barn i Gathenhielmska Huset

Om Projektet

Hur kan vi göra historiska byggnader mer tillgängliga för barn?
Hur kan vi öka barns inflytande och närvaro i staden?
Hur kan vi förmedla möjligheter för ett lekfullt möte mellan historia och kulturarv?

Under de senaste månaderna har Gathenhielmska Huset och barndesignkontoret Lekkontoret arbetat tillsammans för att utforska dessa frågor. 

Projekt 1: Piratdrottningar & Skattkistor

Tidsperiod: februari – maj 2021; samarbetspartner: Lekkontoret

Vi har under de senaste månader börjat undersöka huset under en serie workshops som letts av barnen.

Vi samlade en grupp om 6 barn mellan åldrarna fyra och fem för att upptäcka, utforska och skapa en bild av huset från ett barns perspektiv. Teamet, bestående av både barn och vuxna, har använt kartläggning, historieberättande och lek för att undersöka olika sätt att göra huset och dess innehåll mer tillgängligt för barn.

Vi lärde oss om Ingela Gathenhielm, en kapare från 1600-talet, och sökt efter hennes skatter med hjälp av pannlampor i den mörka och dammiga Kungssalen. Vi bakade kakor i Ingelas bageri och åt lunch under träden i trädgården där alla apor bor. Vi lyssnade på rock-n-roll samtidigt som vi målade moln i Versailles och dansade med spökena i Salongen. Vi mätte upp Stigbergstorget med våra kroppar (14 Vanjor långt och 10 Vanjor brett) och höll varandras händer när vi vandrade genom den kalla, läskiga vinden. Vi anordnade en skugg-dockteater med seglande skepp som sköt sina högljudande kanoner då dem slogs mot sjömonstren. Vi byggde skepp som vi seglat med genom huset och fångade sjöjungfrur på vägen. Genom dessa workshops expanderade vi vår uppfattning och upplevelse av Gathenhielmska Huset och vi hoppas vår utställning kommer inspirera dig att göra detsamma.

Vårt arbete med att göra Gathemhielmska Huset mer tillgängligt för barn slutar inte här. Vi har satt ihop en skattkista med leksaker och en skattjakt för att ge unga äventyrare en möjlighet att utforska huset och skapa sina egna berättelser. Vi har många spännande planer för framtiden också!

 Detta projekt skapades med stöd från Göteborg Stad och Estrid Ericson stiftelse.

 

Video

Projekt 2: Lekstuga

Tidsperiod : sommar 2021 – vår 2022; samarbetspartner : Lekkontoret, Leksaks Biblioteket, Kiosken

Vårt senaste barnprojekt påbörjades i juni 2021. Vårt mål är att göra trädgården till en säker, tillgänglig plats för barn. För att uppnå detta, vi ska designa och bygga en ny lekstuga för Gathenhielmskas trädgård, inspirerade av huset och dess historia. 

Som en förstudie bjöd vi in en grupp barn mellan 4 och 6 år till huset. Vi höll tre workshops där vi lekte i trädgården, pratade om idéer och byggde prototyper. Vi hade också ett studiebesök till Nääs Slotts lekstuga-festival för att samla idéer och få inspiration.

Nästa steget var att ta dessa idéer och, tillsammans med ett team av professionella designers, skapa något magiskt. Esbjörn Grip och Lekkontoret ska, i samarbete med Higab, bygga lekstugan under vinter 2021, med invigning planerat för februari 2022..