Barn i Gathenhielmska Huset

Om Projektet

Hur kan vi göra historiska byggnader mer tillgängliga för barn?
Hur kan vi öka barns inflytande och närvaro i staden?
Hur kan vi förmedla möjligheter för ett lekfullt möte mellan historia och kulturarv?

Under de senaste månaderna har Gathenhielmska Huset och barndesignkontoret Lekkontoret arbetat tillsammans för att utforska dessa frågor. 

Projekt 1: Piratdrottningar & Skattkistor

Tidsperiod: februari – maj 2021; samarbetspartner: Lekkontoret

Vi har under de senaste månader börjat undersöka huset under en serie workshops som letts av barnen.

Vi samlade en grupp om 6 barn mellan åldrarna fyra och fem för att upptäcka, utforska och skapa en bild av huset från ett barns perspektiv. Teamet, bestående av både barn och vuxna, har använt kartläggning, historieberättande och lek för att undersöka olika sätt att göra huset och dess innehåll mer tillgängligt för barn.

Vi lärde oss om Ingela Gathenhielm, en kapare från 1600-talet, och sökt efter hennes skatter med hjälp av pannlampor i den mörka och dammiga Kungssalen. Vi bakade kakor i Ingelas bageri och åt lunch under träden i trädgården där alla apor bor. Vi lyssnade på rock-n-roll samtidigt som vi målade moln i Versailles och dansade med spökena i Salongen. Vi mätte upp Stigbergstorget med våra kroppar (14 Vanjor långt och 10 Vanjor brett) och höll varandras händer när vi vandrade genom den kalla, läskiga vinden. Vi anordnade en skugg-dockteater med seglande skepp som sköt sina högljudande kanoner då dem slogs mot sjömonstren. Vi byggde skepp som vi seglat med genom huset och fångade sjöjungfrur på vägen. Genom dessa workshops expanderade vi vår uppfattning och upplevelse av Gathenhielmska Huset och vi hoppas vår utställning kommer inspirera dig att göra detsamma.

Vårt arbete med att göra Gathemhielmska Huset mer tillgängligt för barn slutar inte här. Vi har satt ihop en skattkista med leksaker och en skattjakt för att ge unga äventyrare en möjlighet att utforska huset och skapa sina egna berättelser. Vi har många spännande planer för framtiden också!

 Detta projekt skapades med stöd från Göteborg Stad och Estrid Ericson stiftelse.

 

Video

Projekt 2: Förstudie, Gathenhielmska trädgården

Tidsperiod : juni 2021; samarbetspartner : Lekkontoret, Leksaks Biblioteket, Esbjörn Grip

Vårt andra barnprojekt påbörjades i juni 2021. Vi ville göra trädgården till en säker, spännande och tillgänglig plats för barn. För att uppnå detta, vi samarbetade med Lekkontoret för att utveckla en ny plats för lek och evenemang.  

Som en förstudie bjöd vi in en grupp barn mellan 4 och 6 år till huset. Vi höll tre workshops där vi lekte i trädgården, pratade om idéer och byggde prototyper. Vi hade också ett studiebesök till Nääs Slotts lekstuga-festival för att samla idéer och få inspiration.

Nästa steget var att ta dessa idéer och, tillsammans med ett team av professionella designers, skapa något magiskt. 

 

Projekt 3: Lekstuga

Tidsperiod: september 2021 – sommar 2022; samarbetspartner: Lekkontoret, Esbjörn Grip

Förstudien togs till designern Esbjörn Grip för att skapa en hållbar och flexibel design, anpassad till kulturreservatets estetik och byggregler.

Gathenhielmska Lekstuga byggdes vinter 2021-22. Lekstugan är en plats för lek, samt en plats för evenemang, workshops och utställningar. Den skapar också möjligheten att undersöka och upptäcka Gathenhielmska trädgården genom att använda platsens historiska arv som ett tema för utforskning.

Designa med och för barn

  • Uppmuntra till olika typer av lekaktiviteter; individuella eller sociala; snabba eller långsamma; koncentrerade eller fria.
  • Modulära och simplistiska möbler som fungerar både som förvaring, arbetsutrymme och verktyg för lek. Ett begränsat antal möbler kräver också mindre underhåll och kan fästas på lekstugans golv.
  • Skapa ett utrymme för att samla föremål, visa artefakter och tillhandahålla verktyg för lek och utforskning.

Video