Barn i Gathenhielmska Huset

Om Projektet

Hur kan vi göra historiska byggnader mer tillgängliga för barn?
Hur kan vi öka barns inflytande och närvaro i staden?
Hur kan vi förmedla möjligheter för ett lekfullt möte mellan historia och kulturarv?

Under de senaste månaderna har Gathenhielmska Huset och barndesignkontoret Lekkontoret arbetat tillsammans för att utforska dessa frågor. 

Projekt 1: Children’s Tour of Gathenhielmska

Tidsperiod: februari – maj 2021; samarbetspartner: Lekkontoret

Vi har under de senaste månader börjat undersöka huset under en serie workshops som letts av barnen.

Vi samlade en grupp om 6 barn mellan åldrarna fyra och fem för att upptäcka, utforska och skapa en bild av huset från ett barns perspektiv. Teamet, bestående av både barn och vuxna, har använt kartläggning, historieberättande och lek för att undersöka olika sätt att göra huset och dess innehåll mer tillgängligt för barn.

Vi lärde oss om Ingela Gathenhielm, en kapare från 1600-talet, och sökt efter hennes skatter med hjälp av pannlampor i den mörka och dammiga Kungssalen. Vi bakade kakor i Ingelas bageri och åt lunch under träden i trädgården där alla apor bor. Vi lyssnade på rock-n-roll samtidigt som vi målade moln i Versailles och dansade med spökena i Salongen. Vi mätte upp Stigbergstorget med våra kroppar (14 Vanjor långt och 10 Vanjor brett) och höll varandras händer när vi vandrade genom den kalla, läskiga vinden. Vi anordnade en skugg-dockteater med seglande skepp som sköt sina högljudande kanoner då dem slogs mot sjömonstren. Vi byggde skepp som vi seglat med genom huset och fångade sjöjungfrur på vägen. Genom dessa workshops expanderade vi vår uppfattning och upplevelse av Gathenhielmska Huset och vi hoppas vår utställning kommer inspirera dig att göra detsamma.

Vårt arbete med att göra Gathemhielmska Huset mer tillgängligt för barn slutar inte här. Vi har satt ihop en skattkista med leksaker och en skattjakt för att ge unga äventyrare en möjlighet att utforska huset och skapa sina egna berättelser. Vi har många spännande planer för framtiden också!

 Detta projekt skapades med stöd från Göteborg Stad och Estrid Ericson stiftelse.

Video