Kapitel V av vår författarsamtalsserie, med bilderbokskonstnär och författare Lisen Adbåge, finns nu på YouTube.

Lisen Adbåge debuterade 2000 och har sedan dess skrivit och illustrerat ett tiotal egna böcker bl.a. böckerna om Kurt och Kio samt duon Koko och Bosse, Livets ABC, Samtidigt som (belönad med Elsa Beskowplaketten 2018) och Dom som bestämmer. Tillsammans med Emma AdBåge (syster) har hon gett ut de två rim- och ramsböckerna Halsen rapar, hjärtat slår – rim för 0 – 100 år (belönad med Lennart Hellsingpriset 2017) och Folk – främlingar och vänner, nån du kanske känner.

Lisen Adbåge har även illustrerat böcker av t.ex. Per Nilsson, Grethe Rottböll, Sara Ohlsson, Ellen Karlsson, Ulf Nilsson m.fl.

Lisens senaste bok, Furan (2021), är en riktig rysare för barn och vuxna. En krypande, suggestiv och vacker bok om naturen och människorna i den. Boken har blivit nominerad för årets Augustpris. Så här skriver juryn om boken:

Vad är natur och vad är människa? Med sin djärva berättelse Furan flyttar Lisen Adbåge gränserna för vad en bilderbok kan vara. Genom hisnande skräckeffekter och avsaknad av sensmoral möter Bröderna Grimm Tyst vår i en skarp replik till klimatkris och samhällsklimat. Då en familj bygger sitt drömboende på landet avverkar de brutalt alla träd, men naturen slår tillbaka. Kompromisslöst berättad i oroande svavelgult och brunt är boken helgjuten och suggestiv på ett kaxigt, läskigt sätt.

Samtalet spelas in i Versaillerummet, med stöd av Kulturrådet.