Hej och gott nytt år! 

Det har varit en annorlunda start på året, och på grund av covid-restriktionerna var vi tvungna att pausa vårt evenemangsprogram en stund. Men bakom kulisserna är det mycket på gång, och nu när restriktionerna börjar lätta kan vi sakta öppna upp Gathenhielmska för fler bokningar och aktiviteter igen.

 Nedanför finns det information om vad som händer i huset under den kommande månaden.

Lekstuga invigning, 12 februari

Varmt välkommen till invigningen av den nya lekstugan i Gathenhielmska Huset trädgård!

Lekstugan är designad och byggd av Esbjörn Grip och designstudion Lekkontret, i samarbete med en grupp barn som har deltagit i workshops i  Gathenhielmska under de senaste månaderna.  

Invigningen är från kl 11-13 lördagen den 12 februari. Besökarna till invigningen kommer även att kunna ta del av en utställning med  keramiska lekobjekt gjorda av barn. 

 

Bansai, 12 februari

Bansai! – en äventyrare är en musikalisk monologföreställning som tar avstamp i Ester Blenda Nordströms egna reportagetexter och som färdas fram och tillbaka, i både tid och rum.

Skådespelaren Eva Edwall och musikerna Amanda Andréas och Erik Björksten är trion som tillsammans drar med sig publiken till 1900-talets början, till äventyr i bitande kyla och stekande hetta.

Boka biljetter

Salon de Papier #1, 22 februari

Tisdagen den 22 Februari mellan kl 18.00 – 21.00 lanserar vi vårt första event i huset på temat självpublicering. Under tre timmar öppnar vi upp dörrarna till Salongen i Gathenhielmska huset på Stigbergstorget i Göteborg för att skapa en plats där vi kan mötas, inspireras och kanske till och med ha det lite trevligt.

Under Salon de papiers första event kommer Sarah Alfarhan att presentera det publiceringsprojekt som hon arbetade med på sitt konstnärsresidens i Gathenhielmska Huset under hösten 2021. Efter det finns tid för frågor, samtal och mingel fram till kl 21:00

Elektroakustisk ambient konsert med Tobias Karlehag,

26 – 27 februari

Gathenhielmska Huset bjuder in till två speciella konserter med ambient musikern Tobias Karlehag. Konserterna kommer att framföras i en 360° uppsättning av högtalare runt om i rummet.

Tobias Karlehag, multiinstrumentalist och ljudkonstnär från Göteborg. I sitt soloprojekt utforskar han genrerna ambient och drone genom algoritmiska kompositioner och improvisation. Med modulärsynt, elgitarr samt diverse elektronik formar han stilla och meditativa tillstånd. Inspirationen till sitt arbete kommer bl.a från fältinspelningar, slump samt egna reflektioner kring flöde och uppbrott.

Boka biljetter: lördag 26e februari

Boka biljetter: söndag 27e februari (kl 16) 

Ida Gudmundsson: En gång skog, 5 mars – 3 april


Ida Gudmundsson (f.1986) är verksam som bildkonstnär i Eskilsby, utanför Landvetter och arbetar främst med oljemåleri. Hon har under 2021 haft residens på Gathenhielmska huset. Utställningen En Gång Skog är sprungen ur hennes undersökning av platsens performativa aspekter, med avstamp i rummens interiörer och husets placering i landskapet.

Men blicken rör vi oss runt i en något som ser ut att vara en urskog. De enorma målningarna upptar vårt synfält och förflyttar oss inåt. Det är en förfluten skog eller en framtida. Kanske en sista rest. Den är drömd och verklig. I skogen skymtar människor och deras vägar blir till våra. Vi bevittnar ljusets färd genom träden under ett dygn.

I En gång skog skildras på ett stillsamt vis den personliga sorgen inför förlusten av de sista naturskogarna.

Vernissage: lördag 5e mars, kl 13 – 17