Date

Sep 22 2021
Expired!

Time

5:30 pm - 8:00 pm

Dubbelt fotoboksläpp. The Ditch, Emanuel Cederqvist & Semester, Helga Härenstam

The Ditch, Emanuel Cederqvist (Blackbook Publications)
& Semester, Helga Härenstam (Sailor Press)
FOTOBOKS SLÄPP X 2. (I samarbete med Hasselbladscenter.)
+ endagsutställning med material från de båda böckerna. (Info om böckerna nedan)

Välkommen på dubbelt boksläpp 22/9 Gathenhielmska huset på Stigbersgtorget!

Vi har öppet endast en kväll, 17.30. 20.00. Under denna tid kan ni droppa in och möta och köpa och/eller beskåda böckerna, dricka alkohol eller alkoholfritt, samt titta på endagsutställningen som innehåller material från de båda projekten.

Mellan 18-18.40 Samtal.

Max 20 personer:
OBS. Du behöver boka plats till själva samtalet (inte till boksläppet/utställningen)

Upplägg samtal:
Kl 18-18.20. Emanuel Cederqvist presenterar sin nya bok, The Ditch i samtal med Andreas Hagström, (Arkiv och biblioteksansvarig på Hasselblads center.)
Kl 18.20-18.40: Helga Härenstam presenterar sin nya bok, Semester i samtal med formgivare/förläggare Matilda Plöjel och Andreas Hagström.

Om böckerna:
The Ditch
Emanuel Cederqvist
Förlag: Blackbook Publications
The Ditch skildrar historien om en bortglömd försvarslinje som byggdes på Öland under andra världskriget. Det grävda diket skulle fungera som ett hinder för pansarvagnar och kom att dela ön i två delar i höjd med byn Föra. I boken samsas Cederqvists fotografier med dokumentationsbilder ur krigsarkivet, ett material som var hemlighetsstämplat fram till 1980-talet.

Arbetet med försvarslinjen baserades på en rad märkliga antaganden och det dröjde inte länge innan det började gå fel: marken svalde mer vatten än planerat, pumpen var underdimensionerad och kostnaderna skenade. Till slut hamnade Raoul Thörnberg, som var ansvarig för projektet, inför krigsrätt. Den så kallade ”Föralinjen” var ett stort misslyckande för den svenska militären och något de helst ville glömma. Spåren av försvarslinjen, som påminner om ett övergivet jordkonstverk, är fortfarande synliga i landskapet.
(Om du vill köpa boken, men inte kan komma på boksläppet, kontakta:info@emanuelcederqvist.se)
För mer info, tidigare projekt: www.emanuelcederqvist.se

Semester
Helga Härenstam, Förlag Sailor Press
Vardag, drömmar, näsblod, moderskap, tidens tand, sammanträffanden och ledtrådar. Berättelser om en semester när en manet i smörpapper kom på posten, en kassetbandsdagbok från en blind morfar hittades, ett foster växte, tomtebloss åts och tjocka pojken skrev “LIFE IS PAIN” på bron.
Medverkande: Husdjuret, Barnet, Svanen, Nykomlingen, Flaskpostskrivaren, Nagelbitaren, Mannen, Tjocka pojken, Pojken i Stålmannendräkt, Gamla mamman, Bäckahästen, Gamla pappan.
Boken innehåller en dagboksdel samt 22 lösa original printar.
För mer info, tidigare projekt: www.helgaharenstam.se
(Om du vill köpa boken, men inte kan komma på boksläppet, kontakta: info@sailorpress.com )
Pris: 250kr. Specialpris till boksläppsbesökare: 200kr! SWISH, går fint.