Dialekten
En dialektal djupdykning i kroppens musikalitet
Dialekten är en humoristisk danscermoni byggd på lokala intervjuer och tolkningar av möten i dansarens hemstad. Dansaren undersöker dialektens olika signaturer, influenser och återkommande ljud och applicerar dialektala rytmer på kroppens musikalitet och undersöker hur hon identifierar sig med de utvunna kvalitéerna.
Jag har valt att betrakta dialekten med fem olika blickar; den historiska, den platsspecifika, den kroppsliga, den språkliga och den personliga. Möten och samtal med göteborgare om den egna dialekten har varit en stor inspiration i min konstnärliga process. De olika samtalen har berört identitet, kropp, plats, språk, arv och minne. Med ett fritt associerande har rörelsekoreografi skapats tillsammans med den musikaliska kompositionen, säger Moa Westerlund, dansare av Göteborgsolot.
Från norr till syd och från öst till väst. Luleå, Piteå, Borås och Göteborg. Orter som existerat i 400 år och dialekter som formats, tonsatts, rytmiserats och identifierat människor på platsen. Fyra dansare, fyra orter och deras gemensamma och enskilda relation till ord och kropp utifrån den egna dialekten. Dialekten är fyra olika soloverk med ett gemensamt ljudverk som spelas enskilt och tillsammans.
Ljudverket är en brygga mellan kropp och tal, rörelse och ljud. Den binder samman och förtydligar undersökandet av dialekternas musikalitet, känsla och ursprung. Musiken binder ihop dansverket och omfamnar alla fyra dialekter.
Konstnärligt team
Idé: Marie Wårell
På scen: Moa Westerlund
Danskonstnärer: Moa Westerlund (Göteborg), Marie Wårell (Luleå), Erika Pekula Pettersson (Piteå) & Robin Ivarsson (Borås).
Kompositör: Petter Berndalen
Tekniker: Jakob Granqvist
Producent: Nadja Nilsson
Konstnärlig handledning: Per Sundberg
Med stöd av Kulturrådet, Region Norrbotten, Luleå kommun & Göteborg stad
I samarbete med Danskompaniet Spinn, Regionteater Väst & Kaleido