En ny månad, en ny uppdatering från Gathenhielmska HQ. 

Mars blev… hektisk. Över 300 personer kom till vernissagen av Ida Gudmundssons otroliga utställning En Gång Skog, och vi även välkomnade många besökare till utställningen under resten av månaden. Utöver det har konserter, skolbesök, workshops med barn med mera ägt rum, och Gathenhielmska trädgården har varit öppen för besökare varje vardag. 

Det har varit underbart att få träffa många människor som är så glada över att äntligen få komma in i huset och trädgården.

Spännande tiderna fortsätter i april. Nedanför finns det information om vad som händer i huset under den kommande månaden.

Digikult, 5-7 april

Digikult är en nordisk mötesplats för digitalt kulturarv i praktiken. Idén är att skapa ett forum för alla som är intresserade av digitalt kulturarv, och att lägga fokus på praktik och resultat. Vad har olika aktörer gjort, och hur fungerade det? Vilka misstag kan vi lära oss av, och vilka framgångar kan vi inspireras av?

Vi är stolta över att Digikult 2022 kommer att äga rum på Gathenhielmska Huset. Projektledaren Lewis Smith kommer också att vara med på konferensen, och , i samtal med moderator Emanuel Karlsten.

Läs mer och anmäl dig via Digikults hemsida.

Björn Petersson Kvartett, 8 april

Kom och fira releasekonsert av Björn Petersson Kvartetts andra skiva Förlust & Rädsla!

Förlust & Rädsla är en melankoliskt grubblande visjazz-skiva. Med inspiration från verkligheten berörs på ett naket och ärligt sätt vid de tankar och känslor som kan uppstå efter en förlust eller vid rädslan för en. Musiken har ett vemodstrånande skimmer över sig och strävar efter det enkla, tysta, tydliga och långsamma med inspiration från visor, jazz och psalmer.

Skaffa biljetter via Billetto

Joni Mitchell – en hyllning, 9 april

2019 träffades göteborgsmusikerna Erik Björksten och Sofia Mono och började spela Joni Mitchells låtar tillsammans. De ville spela dem så noga och vördnadsfullt som det bara går. Gå in i låtarna och inspelningarna på djupet och försöka fånga varenda nyans på ett personligt sätt, men samtidigt hitta essensen i musiken och nörda ner sig i olika gitarrstämningar, tempon och fraseringar.

Duon har haft som mål att presentera låtarna så originaltroget inspelningarna som möjligt, sånär som om Joni Mitchell själv skulle spelat dem. Reportoaren är varierande och växer ständigt med nya guldkorn från Joni Mitchells låtskatt, men består framförallt av Mitchells tidigare material. Under konserten berättar de kort om Joni Mitchell och repertoaren de framför men mestadels låter duon musiken tala för sig själv.

Skaffa biljetter via Billetto

Allt kött är hö, 21-23 april

“Något kallade oss. Vi har kommit tillbaka för att spela en föreställning för er. Eller en konsert. Kan vi säga en rituell konsert? Det kommer i alla fall bli musik och sång och skådespeleri och koreografi. Vi kommer att göra saker tillsammans. Kostymerna är väldigt fina. Nu låter det som en musikal, det är inte en musikal. Vi kan kalla det performance. En rituell performancekonsert. Just det, det handlar om döden. Och om förfallet. Och om livet. Kanske mest om livet ändå.”

Presenterade av Trail the Blaze

Skaffa biljetter via Billetto

Samarbetsmönster i Lekkonsthallen, 23 april

Varmt välkomna till en utställning i Gathenhielmska husets lekstuga den 23 april kl 11-14.

Kom och upplev barnens formupplevelser från Gathenhielmska!

Lekkontoret har anordnat workshops där en grupp barn har fått undersöka och upptäcka former som gömmer sig i Gathenhielmska huset. Formerna har översatts till tryckverktyg och vi har tillsammans tryckt textilier och skapat mönster som nu pryder lekstugan.

Dödsdansen Goes VR, våren 2022

August Strindbergs Dödsdansen spelades under pandemivåren 2021 på Gathenhielmska Huset i Göteborg, för enbart fyra personer per föreställning. Nu tillgängliggörs föreställningen för publiken, och levereras hem, med hjälp av VR-teknik. Med Dödsdansen goes VR erbjuder Folkteatern en banbrytande teaterupplevelse, i ny form med ny teknik. Föreställningen Dödsdansen hyllades av kritikerkåren och Göteborgs-Postens recensent Mikaela Blomqvist lyfte den även i sin årskrönika: “För mig är det årets teaterhändelse”.

Föreställningen kan bokas via Folkteaterns hemsida